İzmir Valiliği Engelli Merkezi, kentteki 20 engelli derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin engelli meclisleri desteğiyle Balçova Dayanç Müzik Merkezi öncülüğünde başlayan projeyle ilgili Balçova Termal Tesisleri Agamemnon Salonu’nda bir tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Balçova Belediyesi Meclis Üyesi Muharrem Dayanç, 60 engelli çocuğun bağlama, ritim, gitar, Türk Halk Müziği koro dersleri görmesine olanak tanıyacak projeyi, “sosyal sorumluluk” bakış açısıyla hazırladıklarını belirterek, “Engelli çocuklarımız, Türkiye Sakatlar Derneği’nin İzmir Şubesi’nde hafta sonları bir araya gelerek müzik eğitimi alacak. Notalarla, ritimle, müziğin evrensel diliyle anne-babalarına, çevresindeki insanlara seslenme fırsatı bulacak. Bu eğitim süreci ardından 15 Aralık 2012 akşamı İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde düzenleyeceğimiz konserle engelli çocuklarımızın müzik üretimlerini İzmir ve Türkiye ile paylaşacağız” dedi.
-Engelli istihdamı eleştirisi-
İzmir Milletvekili Hülya Güven, engelli istihdamı konusuna değindiği konuşmasında “2008’de 30 bin kişi alınacağı ilan edildi, bu yıl 20 bin kişi denildi, ancak 3500’de kaldı. Tıbbi cihazları temin konusunda sorunlar yaşadığını, hastaneye gittiklerinde engellilik derecelerinin düştüğünü gören engellilerimiz, en temel yaşamsal hakları konusunda yalnız bırakılmıştır” dedi.
İzmir Milletvekili Güven şöyle konuştu: “Engelliler konusu gün geçtikçe büyüyen bir sorun yumağı. Sorunların çözümüne siyasi yaklaşımla değil, partiler üstü bir bakış açısıyla ulaşılabilir. Muharrem Bey’in engelliler için gösterdiği çaba önemli ve alkışlamak gerekiyor. Bu projeye sahiplenip büyüyerek tüm ülkeye yayılmasını umuyoruz. CHP Genel Merkezi, Engelliler Üst Kurulu oluşturdu. Sorunların çözümünde önemli adımlar atmak için bu üst kurulun çalışmaları önem taşıyor. Herkesin katkısını bekliyoruz” dedi.
-Sadece İzmir’de, 500 bin engelli-
İzmir İl Başkanı Ali Engin ise, “Dünya nüfusunun yüzde onu engelli nüfusu oluşturuyor. Türkiye’de bu rakam, kayıt dışı engellilerle birlikte çok yukarılarda. Kentimizde 500 bine yakın çeşitli derecelerde engelli olduğunu biliyoruz. Maalesef iktidar, pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da sosyal sorumluluğunu yerine getirmeme tutumunu sürdürüyor. Bu alanı piyasalaştırıyor” dedi.
İzmir Milletvekili Musa Çam da, engelli nüfusun sorunları görmezden gelinen en kitlesel kesim olduğunu vurguladı, “Sanat engel tanımaz projesi, bu kesimin notayla, ezgiyle, türküyle sesini duyurabilmesi açıdan önemli bir kapı açacak” diye konuştu.
Toplantıda engelli derneklerinin temsilcileri; kaynaştırılmış eğitimin yürümemesi, sosyal güvenlik sistemindeki sıkıntılar nedeniyle zihinsel engellilerin 23 yaşından sonra rehabilitasyonunun yapılmaması gibi sorunları da dile getirdi.
-Projeye destek veren engelli dernek kurum ve kuruluşları-
- İzmir Valiliği Engelliler Merkezi
-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı
-İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi
-Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi
-Çağdaş Görmeyenler Derneği
-Çöyder – Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği
-Bedensel Engelliler Yaşam Derneği
-Buca Engelliler Spor Kulübü
-Engel-siz Yaşam Derneği
-Buca Engelliler Derneği
-Karşıyaka Engelli Spor Kulübü Derneği
-Ortepedik Öz.Reh.Spor Derneği
-Çiğli Engelliler Derneği
-Narlıdere Belediyesi Engelliler Meclisi
-Karabağlar Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi
-İlk Adım Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi
-Buca Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisi
-Konak Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi
-Çovak-Çocukları,Kadınları ve Aileleri Koruma Derneği
-Engelliler Dernekleri Güç Birliği Platformu
-Prof.Dr. Sait EĞRİLMEZ – Ege üniversitesi Göz Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi